ARHIVE ELECTRONICE DESCHISE - UN NOU ACCES LA INFORMAŢIA ŞTIINŢIFICĂ

  • Nelly ȚURCAN, Conf. univ. dr. hab., Universitatea de Stat din Moldova
Keywords: societatea informaţională, ACCES LA INFORMAŢIA ŞTIINŢIFICĂ

Abstract

    În societatea informaţională cunoştinţele devin un factor al succesului şi al competitivităţii. În aceste condiţii, o deosebită importanţă are accesul la informaţia ştiinţifică mondială, care contribuie la dezvoltarea şi prosperarea economică şi tehnico-ştiinţifîcă a ţării. Accesul liber la valuri uriaşe de informaţie a devenit deja o realitate care permite schimbarea cardinală a situaţiei - de a trece de la izolare şi înapoiere la colaborarea internaţională.

Rolul bibliotecilor în condiţiile formării unei paradigme noi a comunicării ştiinţifice se schimbă principial. În trecut, bibliotecile ofereau accesul utilizatorilor doar la resursele care se păstrau în colecţiile bibliotecilor. Treptat, la aceste resurse tipărite s-au adăugat resursele electronice, plasate în reţeaua bibliotecii. Actualmente bibliotecile realizează o funcţie din ce în ce mai importantă - oferă acces la resursele electronice externe.

Downloads

Download data is not yet available.
Published
2020-06-29
How to Cite
ȚURCAN, Conf. univ. dr. hab., Universitatea de Stat din Moldova, N. (2020) “ARHIVE ELECTRONICE DESCHISE - UN NOU ACCES LA INFORMAŢIA ŞTIINŢIFICĂ”, BIBLIOPOLIS, 18(2), pp. 16-19. Available at: http://ojs.hasdeu.md/index.php/bibliopolis/article/view/276 (Accessed: 29May2023).
Section
Teorie și Practică