Inteligența artificială în biblioteca - BOCANCEA, Evelina (BIBLIOPOLIS, 2024)
O bibliotecă modernă nu este doar un depozit de cărți, ci un spațiu pentru munca colectivă și individuală – un hub intelectual și creativ. Și dacă transformarea externă a bibliotecilor depinde de designeri și arhitecți, schimbarea proceselor interne ale unei biblioteci poate fi produsă și cu ajutorul inteligenței artificiale. Ce este inteligența artificială (IA)? Inteligența artificială este compusă din rețele neuronale artificiale care imită funcționarea creierului uman și care sunt capabile să învețe pe măsură ce funcționează. În cele din urmă, cu cât inteligența artificială funcționează mai mult, cu atât devine mai inteligentă și ia decizii mai bune. Rețelele neuronale sunt folosite pentru a organiza și a structura o cantitate mare de date, pentru a căuta interdependențe între date. Cum poate fi folosită puterea IA în bibliotecă? În articol sunt prezentate exemple de utilizare a instrumentelor IA.