Biblioteca și podcastingul - PÂNZARI, Ludmila (BIBLIOPOLIS, 2025)
Podcasturile au luat cu asalt lumea digitală, conținutul audio crescând rapid în popularitate și devenind o alegere preferată pentru consumul de informații și divertisment. Formatele podcasturilor variază de la interviuri și storytelling la masterclassuri, cu episoade de 20-40 de minute sau shortcasturi până la 6 minute. Pentru a realiza un podcast, este necesar un microfon și software precum Audacity, iar distribuția se face pe platforme ca Spotify sau YouTube. Un exemplu notabil este Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, care din 2010 a început să exploreze podcasturile, iar în 2018 a publicat pe platforma Podbean un podcast din categoriile conversațional, interviu și raport. Biblioteca promovează literatura și patrimoniul cultural, având publicate 58 de episoade pe Podbean și pe canalul de YouTube. Podcasturile diversifică serviciile bibliotecilor, atrag un public divers și susțin învățarea comunitară.