ZIDARI LA CETATEA CĂRŢII - POHILĂ, Vlad (BIBLIOPOLIS, 2020)
Editorialul din ultimul număr al revistei noastre (a se vedea: O picătură în Marea Informaţională // BiblioPolis, vol. 41, nr. 4, 2011, p. 5-8), a fost consacrat aniversării a zecea a publicaţiei de biblioteconomie şi ştiinţe ale informării editată de BM „B.P. Hasdeu”, astfel anticipînd evenimentul din această primăvară. La prima vedere, ne făcusem datoria: şi faţă de aniversare, şi faţă de cei care au contribuit la lansarea, apoi şi la apariţia ritmică, pe parcursul unui deceniu, a revistei. Mai apoi, ne-am dat seamă însă că, în acel articol de fond, ne referisem preponderent la premisele conjuncturale, de ambianţă, ale apariţiei publicaţiei noastre, apoi la aspectele structurale, „tehnice”, „arhitectonice” ale editării ei, ca şi la impactul pe care îl are, îl poate avea, editarea unei reviste „departamentale” de genul BiblioPolis- ului. Am omis, am evitat cu bună ştiinţă, ceea ce se numea pînă nu de mult (poate se mai numeşte şi acum, în unele sfere) rolul factorului uman, importanţa implicării celor care devin autori / coautori ai scrierilor inserate în revistă, contribuabili ai fi ecărui număr, apoi şi ai publicaţiei în ansamblu.