EXTINDEREA SERVICIILOR DE BIBLIOTECĂ - PÂNZARU, Ludmila (BIBLIOPOLIS, 2020)
În ultimii patru ani, fenomenul Web 2.0, conceptele Biblioteca 2.0 şi Bibliotecarul 2.0 sînt destul de intens discutate online, la conferinţe internaţionale şi naţionale, în birourile bibliotecilor publice şi academice din lume, mai puţin în mediul biblioteconomic naţional. Se pune întrebarea: De ce? Există mai multe cauze. Una dintre ele constă în neînţelegerea termenului, iar în consecinţă, teama faţă de ceva nou, neexplorat. Importantă în acest context este automatizarea şi informatizarea insuficientă a bibliotecilor publice din ţară. Altă cauză, enunţată de cei care fac tentative de implementare a tehnologiilor şi serviciilor Web 2.0, este lipsa de timp: bibliotecarii, avînd destule sarcini la locul de muncă, consideră blogurile, wiki şi Facebookul neesenţiale. Frumuseţea Webului 2.0 şi a Bibliotecii 2.0 rezidă în nivelul rapid de integrare şi interoperabilitate – în cîteva minute poţi să creezi un blog, să-ţi faci un cont în MySpace, Facebook sau Flickr. Odată create aceste servicii, fiind instrumente de informare a utilizatorului, de promovare a bibliotecii, trebuie să fie menţinute, actualizate – blogurile necesită postări, wiki, Flickr, Youtube – conţinut actualizat.