CUM SĂ NE FACEM O VARĂ DE NEUITAT - POHILĂ, Vlad (BIBLIOPOLIS, 2020)
Poate cîte cineva îşi aminteşte: O vară de neuitat este titlul unei părţi din faimosul roman al lui Petru Dumitriu Cronică de familie. La fel, O vară de neuitat, se numeşte şi un excelent film, turnat după această proză, de către Lucian Pintilie, o peliculă ce a adunat mai multe premii prestigioase la Cannes şi la alte festivaluri importante de cinema. Acolo – şi în cartea lui P. Dumitriu, şi în pelicula lui L. Pintilie – era vorba de neuitarea unui anotimp datorată iubirii. Noi însă ne vom referi la şansa de a avea o vară de neuitat graţie pasiunii pentru cărţi, pentru lecturi – un obiectiv greu de realizat, şi totuşi, întru totul realizabil, avînd în vedere similitudinile ce pot exista, ce există, de fapt, între iubirea dintre oameni, pe de o parte, şi dragostea oamenilor pentru carte, pe de alta.