Rezolvarea unei criptograme: Constantin Hanaţki: (Certitudini şi ipoteze pe marginea unei scrisori inedite) - MALANEȚCHI, cercetător științific, Vasile (BIBLIOPOLIS, 2020)
După 1812, odată cu dezmembrarea Moldovei şi alipirea abuzivă a teritoriului dintre Prut şi Nistru la Rusia, între oraşul Chişinâu, devenit centru administrativ al Basarabiei ca o nouă regiune a imperiului ţarist, şi Odesa, capitala Novorusiei - ţinut în componenţa căruia intra şi Basarabia, s-au stabilit relaţii fructuoase de colaborare şi în domeniul schimbului de valori culturale. Istoricii şi cercetătorii literari au abordat in studiile lor diverse aspecte ale chestiunii’.