"BASARABIA" - PRIMA PUBLICAŢIE ÎN LIMBA ROMÂNĂ LA EST DE PRUT - GROSSU, Silvia (BIBLIOPOLIS, 2020)
Evenimentele revoluţionare din Rusia, provocate de înfrîngerea acesteia în războiul cu Japonia, criza economică, situaţia critică a popoarelor incorporate Imperiului ţarist, nivelul de trai scăzut al populaţiei etc. au marcat o nouă etapă şi în dezvoltarea vieţii sociale şi naţionale din Basarabia. Greva generală ce cuprinsese centrele administrative din partea europeană a Rusiei pe o perioadă de mai bine de jumătate de an (din iarnă, mai exact, din 9 ianuarie (Duminica sîngeroasă) şi pînă în toamna anului 1905), s-a repercutat cu efecte benefice şi asupra Basarabiei. Aşadar, premisele apariţiei presei de expresie românească în Basarabia la începutul secolului al XX-lea au fost determinate de: 1) situaţia social-politică instabilă a Rusiei la 1905; 2) condiţiile insuportabile ale naţiunilor subjugate de ţarism; 3) prevederile democratice ale Manifestului din 17 octombrie 1905; 4) obiectivele grupărilor democratice din Basarabia.