BIBLIOTECA Şl PERPETUAREA VALORILOR NAŢIONALE - POHILĂ, Vlad (BIBLIOPOLIS, 2020)
În editorialul din numărul trecut al revistei noastre am abordat un subiect de maximă stringenţă pentru anul 2010, dar cu semnificaţii majore pentru epoca în care trăim: apropierea şi conlucrarea culturilor, respectiv, a popoarelor (a se vedea, Biblioteca - o instituţie ideală pentru apropieri culturale, în BiblioPolis, nr. 3 din 2010, p. 5-10). Unul dintre cititorii fideli ai Biblio-Polis-ului, aprobînd, în ansamblu, demersul acestui articol, nu a ezitat să facă următoarea remarcă:„Da, sînt bune şi necesare apropierile culturale, numai că, pentru a avea cu ce realiza asemenea intenţii sau exigenţe chiar, este foarte important ca, mai înainte de toate, să păstrezi, să protejezi, dacă vrei – să înnobilezi patrimoniul naţional..." Nu am putut să nu-i dau dreptate şi m-am gîndit să dezvolt subiectul tocmai în această cheie, unde mai pui că bibliotecile, fără doar şi poate, au un rol cu totul remarcabil în conservarea valorilor spirituale ale poporului.