NEUITAREA, DATORIA NOASTRĂ PROFESIONALĂ Şl MORALĂ - POHILĂ, Vlad (BIBLIOPOLIS, 2020)
S-a spus, cu diferite ocazii - şi pe bună dreptate că bibliotecile sînt depozitele seculare, dar şi milenare, ale memoriei colective, fie că e vorba de localităţi concrete, fie de ţări, popoare, uniuni sau asociaţii de state etc. Nu numai cărţile, presa periodică, manuscrisele, CD-urile, videocasetele şi alte documente sînt componentele respectivului depozit al memoriei umane. într-o măsură covîrşitoare contribuie la perpetuarea, îmbogăţirea, diversificarea acestui memorial şi cele mai diferite manifestări organizate de către bibliotecari. An de an, pe agenda bibliotecilor noastre, am impresia, este tot mai mare numărul de activităţi omagiale şi de comemorare a unor personalităţi marcante din trecut şi contemporane, conferin-du-se acestor manifestări, pe lîngă aspectul informativ-estetic, şi un tot mai subliniat substrat instructiv, educativ, moral, dacă vreţi. Omagiind şi comemorînd personalităţi, evenimente şi instituţii, bibliotecile le includ, astfel, într-un circuit al cinstirii memoriei, dar şi al preţuirii, al (re)punerii în valoare, al (re)descoperirii, din punctul de vedere al percepţiei contemporane, a unor talente, opere sau capodopere, a unor fapte de importanţă majoră pentru istoria, pentru însăşi existenţa comunităţii.