POEZIA LUI VITALIE RĂILEANU – O OAZĂ A SOLITUDINII REVIGORATOARE - GROSU, scriitoare, Lidia (BIBLIOPOLIS, 2020)
Noua apariție editorială a poetului Vitalie Răileanu (cunoscut mai întâi ca și critic, istoric literar, profesor universitar, dar și în calitate de director al Bibliotecii „Onisifor Ghibu”) File din jurnalul de bord (al unui marinar cardiac), Ed. „Arc”, 2019, este o punte de legătură cu celelalte cărți de poezie editate anterior, inclusiv: Imun la naupatie (Ed. TipoMoldova, Iași, 2014), Poeme de pe faleze (Ed. Vinea, 2015), Străin printre ape (Ed. Junimea, 2016), autorul continuând reflectarea motivului „călătoriei marine” de lungă durată a eului, mutual- răsunătoare în libertatea acestuia de a cuprinde largul în care chiar și aparențele, deși înșelătoare, rămân o școală a vieții. Spațiu cu totul divers al contrariilor în care se pretinde depășirea la nesfârșit a zbuciumului, marea, oceanul rămân și locul de căutare a sensurilor adânci întru asigurarea unei desăvârșiri sperate: „încep să-mi amintesc / cât de ușor / reușeau atâtea sămi scape / când prin mări și oceane / fiind un străin printre ape / împărțeam nepăsător irisul visului” (p. 56).