„CREATIVITATEA SERIOASĂ” A LUI EDWARD DE BONO - KULIKOVSKI, Lidia (BIBLIOPOLIS, 2020)
Articolul prezintă o abordare serioasă, creativă și sistemică a creativității în instituțiile care se consideră creative și, în aceeași măsură, utilă instituțiilor care nu sunt, sau nu se consideră, creative. „Puțini oameni, foarte puțini, știu că există o necesitate absolut matematică pentru creativitatea umană datorită modului cum lucrează percepția umană, ca un sistem informațional cu autoorganizare. Acest sistem cere creativitate și, în egală măsură, provocare”, scrie Edward de Bono în introducere (p. 8). Aceste două cuvinte – creativitate și provocare – sunt foarte familiare instituției noastre. Mai mult, aș spune, sunt cuvintele cele mai frecvente în activitatea bibliotecii, sunt cele care determină orice animație cu publicul, prezente în fiecare politică oricare ar fi subiectul, în strategii (ca valori), în revista de specialitate, BiblioPolis, devenite uzuale în vocabularul bibliotecarilor. Creativitatea și provocarea determină existența însăși și succesul Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”