DIMENSIUNEA EXISTENȚIALĂ A CUVÂNTULUI AFORISTIC : (în viziunea scriitorului Ion Cuzuioc) - RĂILEANU, Vitalie (BIBLIOPOLIS, 2020)
Cum actul scrisului și al Cuvântului (aforistic) se realizează ca o relație intelectuală, este foarte limpede pentru noi, cititorii scrierilor lui Ion Cuzuioc, că volumele semnate de autor nu trebuie analizate numai în imanența lor, pentru a descoperi mecanismul intern care îi asigură funcționarea. Ba mai mult, tocmai pentru că literatura nu există în sine, ci în relație cu timpul, cu omul, cu intelectul propriu-zis, este obligatoriu să lecturăm volumele de aforisme, cugetări, maxime și reflecții, semnate de Ion Cuzuioc, în rezonanța timpului prezent, care și reflectă realitatea.