FESTIVITATE… ÎN ETERNITATE - CĂPIȚĂ, Ionel (BIBLIOPOLIS, 2020)
Așa ceva nu știu când s-a mai pomenit! O adevărată feerie! S-ar putea să nu mă creadă numai acei care nu-l cunosc pe Nicolae Dabija și care nu au avut norocul să ajungă în data de 21 mai 2019 la Palatul Național „Nicolae Sulac” din Chișinău, unde cei prezenți în sală au văzut „Lacrima care vede” – un spectacol de zile mari, ce a cuprins Omul, Savantul, Personalitatea, Poezia, Publicistica, Povestitorul și, desigur, Actorul Nicolae Dabija. Lume de pe lume, lume bună și luminată, doldora de dragoste și prețuire pentru tot ce este marele nostru contemporan – „clasic în viață”, cum l-a numit inegalabilul Aurelian Silvestru, a venit cu mic, cu mare să-l cinstească, să-l admire „pe viu”, nu din lecturi, nu doar la radio sau televiziune, și să savureze din măreața sa operă, care a ajuns în inimile oamenilor, fiind citită, cântată, declamată, – pornind de la copilașii de grădiniță, care au cucerit această scenă, publicul prezent, și ajungând pe buzele unor actori consacrați, cum ar fi Ninela Caranfil, Nicolae Darie, Nicolae Jelescu, Vitalie Rusu…, care au depus o imensitate de suflet și trăire pentru a reda sufletul și trăirile înveșnicite în opera sa de către cel care a fost și rămâne „OCHIUL AL TREILEA” în literatura universală – Nicolae DABIJA.