LEONIDA LARI: ÎNTRE DOUĂ FOCURI - CRUDU, Dumitru (BIBLIOPOLIS, 2020)
Diferențele dintre Eugen Cioclea și Valeri Klimenko sunt uriașe. Primul e un poet postmodernist, iar cel de-al doilea e un politician extremist, poeziile celui dintâi sunt apreciate extrem de tare de către tinerii poeți din România, iar cel de-al doilea e cunoscut mai ales prin intermediul românofobiei sale virulente. Aparent, între cei doi cetățeni ai Republicii Moldova nu există vreun numitor comun. Căci, ce ar putea să-l lege pe un poet care a înnoit la sfârșitul anilor optzeci poezia basarabeană de un politician care nu face nimic altceva decât să ațâțe în permanență ura interetnică din țara noastră? Și totuși, există o asemănare: ura sau disprețul lor față de poeta Leonida Lari. Cu toate că poetul Eugen Cioclea o detestă din cu totul alte cauze decât ultranaționalistul Valeri Klimenko, totuși, ceea ce-i unește pe cei doi e ura față de autoarea volumului de poezii Piața Diolei. În rest, între cei doi sunt numai și numai deosebiri. Oameni mai diferiți ca Eugen Cioclea și Valeri Klimenko, pur și simplu, nu cred să existe în orașul nostru.