Vlad POHILĂ: O VIAȚĂ DE OM - Municipală, Biblioteca (BIBLIOPOLIS, 2020)
S-a născut la 6 aprilie 1953, în comuna Putinești, raionul Florești (fostul județ Soroca), fiind al șaptelea în familia cu nouă copii a țăranilor Ion Pohilă și Ileana (născută Prisăcaru). După absolvirea secției de jurnalism din cadrul Facultății de Filologie a Universității de Stat din Moldova (1975), urmează, la Moscova, Cursurile de muzeistică și studiul artelor (1976). În anii 1975-1981, a lucrat ca traducător și ghid la Biroul de turism pentru tineret „Sputnik”, specializat pentru Chișinău și pentru marile muzee de artă din Moscova și din Leningrad (Sankt-Petersburg). În aceeași perioadă, pe lângă rusă și franceză, studiază mai multe limbi slave (bulgară, sârbă, croată, polonă, cehă) și baltice (lituaniană, letonă), precum și culturile acestor popoare. Face studii de doctorat în lingvistică (tema cercetării: istoria limbii prin prisma scrisului/ ortografiei) la Institutul de limbă și literatură al Academiei de Științe din Moldova (1984-1987).