VLAD POHILĂ: ȘI TOTUȘI, LIMBA ROMÂNĂ - MIHAIL, Zamfira (BIBLIOPOLIS, 2020)
Cu un titlu incitant, parcă ar fi un vers, lucrarea lui Vlad Pohilă, Și totuși, limba română, apărută recent, devansează cercul specialiștilor, adresându-se cititorilor din toate domeniile, pe care știe că îi va atrage prin tematica interesantă, mobilizatoare, în jurul unei teme majore. Este o caracteristică meritorie a lucrărilor care, cu riscul de a apărea drept „populiste”, se adresează cititorilor cu preocupări de instruire și prin delectare. Aceasta este destinația cărții „de popularizare”, și denumirea unei „colecții” de lucrări de larg orizont cultural, devenită celebră în prima jumătate a sec. al XX-lea, datorită unor savanți precum Ion Simionescu sau Simion Mehedinți, a avut și are ca scop revigorarea interesului pentru lectură și, astfel, pentru aprofundarea unor subiecte de statornic interes pentru societatea modernă. Filonul francofon, și nu numai el, a fost evident în popularizarea științelor în Europa la nivelul lectorului matur care perseverează în „educația continuă”. Intelectualii români și-au adus contribuția la actualizarea subiectelor solicitate de către societatea civilă sau considerate importante de către formatorii de opinie.