DE CE MI-E DRAG VLAD POHILĂ - VIERU, Grigore (BIBLIOPOLIS, 2020)
1. Pentru că scrie în general puțin. Concis și clar. Și astfel reușesc să-l citesc. 2. Pentru că ceea ce scrie este temeinic și se reazemă pe o solidă cultură – dovadă că o personalitate nu se poate afirma în afara unei riguroase pregătiri culturale, dar nici în afara scânteii divine pe care, înainte de a purcede pe calea cunoașterii, e necesar ca Dumnezeu să ți-o fi pus în piept la naștere. 3. Pentru că, fiindu-i drag până la lacrimi Eminescu și apărându- l de programul demolator al ponegritorilor înăimiți sau rătăciți, îi este drag neamul care a dat naștere „poetului nepereche” și publicistului național. Citiți recentul eseu consacrat lui Eminescu și vă veți convinge cât de liber înaintează Vlad Pohilă în cosmosul creației eminesciene.