BIBLIOTECA DIFERENȚELOR - PILCHIN, redactor-șef, Ivan (BIBLIOPOLIS, 2021)
Suntem diferiți. A fi diferit de Celălalt este un dat și un drept, asemănător dreptului la libertate sau la viață. Diferența presupune unicitate și irepetabilitate, autenticitate și originalitate. Conștientizarea diferenței și, cu atât mai mult, perceperea acesteia drept o valoare, nu este însă un lucru gratuit. Acceptarea Celuilalt, responsabilitatea, solidaritatea, unitatea și dialogul care rezultă din această deschidere sunt semne ale civilizației, ale culturii înalte, ale educației cu adevărat umaniste.