Bibliofili de seamă - MUNICIPALĂ, Biblioteca (BIBLIOPOLIS, 2021)
Gheorghe CODREANU (23.04.1856, suburbia Chişinăului Buiucani - 1911, Chişinău), învăţător, alcătuitor de manuale şi dicţionare, publicist şi militant pentru introducerea limbii române în şcoală şi în biserică, pentru tipărirea de cărţi în limba băştinaşilor. A absolvit Şcoala Normală din Bairamcea. A lucrat învăţător în judeţul Chişinău, iar în ultimii ani - în localitatea unde s-a născut. Prima lucrare didactică, Abecedar rusesc pentru moldoveni, a văzut lumina tiparului în 1897. Peste doi apare Dicţionar în scurt pentru convorbiri ruso-moldoveneşti (Ch., 1899), reeditat în 1904 şi 1912, ultima variantă avînd şi titlul Rusesc-moldove- nesc şi moldovenesc-rusesc cuvîntelnic.