Lecturile bune rămîn aceleaşi - CIOBANU, Dumitru (BIBLIOPOLIS, 2021)
O dată cu venirea “eliberatorilor”, în vara anului 1944, locuitorii din Vadul lui Vodă aflară cu stupoare că biblioteca şcolii medii incomplete din localitate urma să fie nimicită, cărţile date pe foc. Era o bibliotecă mare, cu zeci de mii de volume de literatură didactică, artistică, de popularizare a ştiinţei. Sătenii, reveniţi din evacuare (aici, la Nistru, linia frontului a tinut o jumătate de an), nu-şi vedeau capul de nevoi, încît nu dădură prea mare importantă. Doar copiii, mai ales foştii elevi, se întristară. Anterior, biblioteca ocupa o jumătate din blocul construit anume în acest scop, iar în altă jumătate se afla cantina, care, chiar pe timp de război, oferea elevilor, pe gratis, mîncare caldă şi gustoasă.