CENUȘĂREASA SAU, BUNĂ GOSPODINĂ”? In memoriam Grigore Vieru - CIMPOI, academician, Mihai (BIBLIOPOLIS, 2021)
Acum 20 de ani, pe 31 august 1989, primul Parlament democratic al Republicii Moldova a adoptat un document istoric fundamental despre funcționarea limbilor in tânărul stat care peste doi ani urma să-și declare independența. Cei 20 de ani, la care se adaugă incă mulți alți ani antecedenți, au constituit o perioadă de luptă continuă, deci nu doar de consemnare festivă, în chip de dolce far niente a unei victorii. Și in acest caz s-a manifestat diabolica politică a jumatăților de măsură și dublelor standarde ale autorităților comuniste care și-au pus in fața - in mod viclean - paravanul , statalitatii moldovenești’: , Statalitate moldovenească" inseamnă, prin urmare, și , limba moldovenească”.