ALEXE RĂU Şl POEZIA ANIMISTĂ - Mălinaș, Constantin (BIBLIOPOLIS, 2021)
Am pornit lectura jurnalului de poezie „Absenţa e mai mare ca prezenţa” (Chişinău, Editura „Museum", 2006)* de bibliotecarul scriitor Alexe Rău (născut la 23 decembrie 1953) cu o curiozitate şi chiar cu o prejudecată, pentru care cer iertare. Curiozitatea era să văd mişcarea poeticii sale de la volumele precedente către cele nescrise (Spune ceva, Chişinău, 1993; Uniluconul, Chişinău, 1997; Nuca lui Nevermore, Timişoara, 1999; Pe noi vouă du-ne, Timişoara, 2003). Mai doream să văd totodată cum însoţeşte calitatea absorbantă de bibliotecar şi bibliolog (Vlad Pohilă notează într-un eseu:„EI crede într-un Dumnezeu al bibliologiei"), cu aceea de scriitor nu oricum, ci scriitor de creaţie literară, cum îşi împarte cu măiestrie timpul între republica literelor şi imperiul bibliotecii, fiind din anul 1992 directorul general al Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova.