DIN NOU DESPRE LECTURI… - POHILĂ, Vlad (BIBLIOPOLIS, 2020)
Problema lecturii, mai ales cea a lecturilor pe care le fac (sau nu le fac) reprezentanții tinerei generații, doar în aparență e mai puțin importantă decît oricare altă problemă majoră de ordin social ori economic. Măcar și din motivul că problemele social-economice, de cele mai multe ori, își au originea în instruirea populației, așadar, și în felul cum, ce, cît, în ce condiții citesc oamenii. Și nu este întîmplător faptul că mass-media, instituțiile de învățămînt, de cultură, academice, iar în unele țări – chiar și instituțiile de stat – sînt preocupate la modul cel mai serios de calitatea și de cantitatea a ceea ce citește poporul de la mic la mare. Manifestîndu-se, de obicei, după cum am mai spus, o atenție deosebită lecturilor pentru copii, adolescenți și tineri – altfel zis, pentru cei pe care se ține viitorul țării.