ALTE SPAŢII /ALT TIMP:MIRCEA ELIADE Şl MICHEL FOUCAULT - COSMESCU-Jr., Alexandru (BIBLIOPOLIS, 2020)
Una dintre atitudinile cele mai specificumaneestefaptul că ne raportăm întotdeauna la un Celălalt exterior nouă, unul de foarte multe ori absent, construit de noi înşine sau produs al unei interpretări personale a lucrurilor din jur, interpretare, de adese ori, exagerată. Dar, oricum, acest Celălalt este ceva cu care intrăm într-un sistem de relaţii, un fel de nod în care se adună toate relaţiile noastre la un moment dat. Celălalt este, pentru noi, ceea ce nu putem fi, nu îndrăznim să fim sau o oglindă pentru ceea ce suntem în cel mai intim strat al nostru. Ne definim în raport cu el, în relaţie cu el. Şi nu există un Celălalt unic - la fiecare moment dat, Celălalt este diferit. De obicei, e ceea ce iese dintre limitele experienţei noastre cotidiene şi ne permite experimentarea anumitor stări de un gen total diferit.