PROVOCAREA VERII – PROIECT DE ANVERGURĂ - KULIKOVSKI, Conferențiar universitar , Lidia (BIBLIOPOLIS, 2021)
Întotdeauna, cele mai îndrăgite lucruri, produse, proiecte au fost concepute pe baza intuiției, la nimereală și din fanatismul profesional al unor oameni. Adică, lucrurile autentice vin rareori de la omul cu poziție, cu post ierarhic; nu vin din ședințe; nu vin din respectarea sau aplicarea legilor; nu vin din aplicarea standardelor (ele uniformizează, ne transformă în turmă fără suflet și chip); nu vin din indicatori de performanță… Cele pe care le fac bibliotecarii, vin din pasiune, perseverență, talent, empatie, creativitate, din încredere…, din convingerea că biblioteca are o contribuție la dezvoltarea comunități, din responsabilitatea pentru angajamentul colectiv de a realiza scopul anului BM – să provocăm Chișinăul cu oportunități de dezvoltare… Fiecare dintre noi facem lucruri ieșite-din-comun, originale, inovative, permanent căutând să surprindem, să transformăm biblioteca într-un mediu care mustește de lucruri / evenimente / animație.