O REBELĂ ANTI-BOLȘEVICĂ OMORÂTĂ LA SOLOVEȚK - PETRENCU, Dr. hab, Anatol (BIBLIOPOLIS, 2021)
Este vorba de un text nu prea mare ca volum, scris de Evghenia Iaroslavskaia-Markon cu puțin timp înainte de împușcarea ei de către cekiști, pe insula Solovețk, la 20 iunie 1931. Cartea recenzată are un Cuvânt-înainte („O viață incredibilă”), semnat de dna Alina Pavelescu (pp. 5-10), o Prefață, semnată de Olivier Rolin (pp. 11-17), textul propriu-zis, intitulat „Autobiografia mea”, scris de Evghenia Iaroslavskaia-Markon (pp.19-96), Anexe (pp. 99-118) și Postfață, redactată de dna Irina Flige, directoarea Centrului de cercetare și informare, Asociația „Memorial” din Sankt- Petersburg (pp. 118-138).