ÎN POLONIA, GALAXIA GUTENBERG SE TINE TARE... - Gheorghe SOLTAN (BIBLIOPOLIS, 2021)
La anul 966, pe timpul regelui Mieszko I, Polonia trece la creştinism, ceea ce a trasat căi noi, surprinzătoare, de dezvoltare a statului şi a societăţii polone. în context, scrierile bisericeşti, dar şi cele istorice, în limba latină, au fost primele opere care au concentrat în ele tradiţiile populare poloneze. De la sfârşitul secolului al XV- lea, în calitate de centru al umanismului european, Universitatea Jagiellonă din Cracovia devine un leagăn al literaturii poloneze, iniţial în latină, dar ulterior şi în limba naţională.