TRANSFORMAREA BIBLIOTECILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA ÎN INSTITUȚII COMUNITARE (CAZUL BIBLIOTECII MUNICIPALE „B.P. HASDEU”)*: 2.1. Tendințe globale în diversificarea serviciilor de bibliotecă; 2.2. Servicii noi de bibliotecă – experiența Novateca la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”. - POPA, master în sociologie, Biblioteca Centrală a BM „B.P. Hasdeu”, Valentina (BIBLIOPOLIS, 2020)
Serviciile de informare a comunității (oferite de bibliotecile publice occidentale începînd de la mijlocul secolului XX și teoretizate prin anii ’70, cînd ia naștere „biblioteconomia comunitară”) sînt serviciile care ajută indivizii și / sau grupurile din comunitatea deservită de bibliotecă în rezolvarea celor mai importante / stringente nevoi și probleme zilnice (sociale, economice, politice, culturale etc.), precum și la participarea în sfera publică, în activitatea democratică, prin oferirea de informații privind activitatea și funcționarea instituțiilor, organizațiilor sau agențiilor celor mai adecvate acestor scopuri.