ROLUL TRANSFORMATOR AL BIBLIOTECILOR ÎN PROCESUL DE EDUCAȚIE CIVICĂ - HARJEVSCHI, director general, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, Mariana (BIBLIOPOLIS, 2020)
În ultimul deceniu, instituțiile publice sunt tot mai preocupate de consolidarea angajamentului comunitar și civic, și anume: promovarea acțiunilor de voluntariat, sensibilizarea participării la vot a cetățenilor, implicarea în organizații civice, lansarea activităților ce fortifică comunitatea prin instruiri nonformale, participarea la dialog public, inclusiv la sesiuni de soluționare a problemelor comunitare. În același context, liderii administrațiilor locale și-au schimbat abordările privind implicarea cetățenilor, trecând de la administrarea reprezentativă tradițională la administrarea democratică, în care cetățenii interacționează direct cu funcționarii publici în mod participativ, incluziv și deliberativ. Diverse cercetări și experiențe au demonstrat că cetățenii generează optimism în ceea ce privește viitorul comunităților, aprobă decizii bune cu privire la problemele dificile ale comunității și contribuie la bunăstarea individuală.