Chișinău – potențială nestemată a Europei Răsăritene - PRETULA, Valeriu (BIBLIOPOLIS, 2025)
Eseul oferă o incursiune istorică a Chișinăului, care începe de la un târg rural până a deveni capitala Republicii Moldova. De-a lungul timpului, Chișinăul a fost modelat de multiple culturi și evenimente istorice, reflectate astăzi în arhitectura sa eclectică, tradițiile păstrate și diversitatea etnică. Autorul evidențiază multiculturalismul, tradițiile și potențialul orașului de a deveni un pilon al Europei Răsăritene prin dezvoltare și identitate culturală. Articolul subliniază, de asemenea, contrastul dintre provocările economice și implicarea activă a comunității în evenimente culturale, oferind o viziune optimistă asupra viitorului orașului ca o nestemată a regiunii.