O pledoarie pentru prospețime și curaj în cultura scrisă: Gala Premiilor pentru Debut în Literatură la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” (ediția a V-a) - PILCHIN, Ivan (BIBLIOPOLIS, 2025)
Pe 26 februarie 2025, în cadrul Colocviului Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu: Spiritus loci”, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” din Chișinău sa organizat cea de-a V-a ediție a Galei Premiilor pentru Debut în Literatură, un eveniment care promovează tinerii scriitori. Laureații premiului pentru debut au devenit: Valeria Coțofană, pentru cartea „Pentru ce trăim și pentru cine murim?”, Alexandru Constantin Popescu, pentru volumul postum „Iluzia Popescu” (categoria „Poezie”); Natalia Hariton, pentru cu volumul „Continuitate și ruptură în critica românească din Basarabia, 1985-2010” (categoria „Critică literară și eseu”); Augustina Reniță-Mirjolm, pentru cartea „Picătura de artă” (Premiul „Iulia Hasdeu”). Gala Premiilor pentru Debut în Literatură susține creația literară, integrează debutanții în circuitul cultural și consolidează legătura cu publicul, construind o arhivă vie a literaturii contemporane.