Bibliotecile ca huburi de reziliență: educație, suport și coeziune - ȚURCAN, Nelly (BIBLIOPOLIS, 2025)
Articolul prezintă o revistă a presei care analizează rolul bibliotecilor publice și academice în consolidarea rezilienței comunitare într-un context marcat de schimbări rapide și crize, precum pandemia de COVID-19, crize economice și fluxuri de refugiați. Bibliotecile au evoluat din simple centre de informare în spații esențiale pentru sprijin social, educațional și emoțional, contribuind la coeziunea socială și dezvoltarea durabilă. Printr-o selecție de studii recente publicate în reviste precum „Journal of the American Planning Association”, „Healthcare”, „Journal of Library Administration”, „Public Library Quarterly”, „Journal of Librarianship and Information Science” și „Journal of Documentation”, articolul evidențiază contribuțiile bibliotecilor la reziliența comunitară. Această selecție de materiale de cercetare evidențiază nu doar impactul actual al bibliotecilor, ci și direcțiile viitoare pentru transformarea și adaptarea lor la nevoile societății.