Biblioteci pentru un viitor sustenabil: roluri emergente în implementarea ODD - ȚURCAN, Nelly (BIBLIOPOLIS, 2025)
În contextul schimbărilor climatice și sociale, bibliotecile publice își redefinesc rolul, devenind actori cheie în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (Agenda 2030 ONU). Dincolo de furnizarea informației, ele devin centre civice și educaționale, abordând teme precum inegalitatea, accesul la cunoaștere, coeziunea socială și reziliența comunitară. Prin inițiative educaționale, culturale și ecologice, bibliotecile susțin ODD legate de educație, sănătate, muncă decentă, climă, pace și parteneriate. Revista presei reunește studii internaționale ce evidențiază potențialul transformator al bibliotecilor, dar și provocări precum subfinanțarea, lipsa politicilor clare și nevoia de profesionalizare.