ȘTIINȚA ȘI CREATIVITATEA – O EVOLUȚIE ALCHIMICĂ, DINAMICĂ, ÎN PLINĂ DIALECTICĂ - KULIKOVSKI, Conferențiar universitar , Lidia (BIBLIOPOLIS, 2020)
Știința nu a fost o predilecție cât biblioteca avea numele Biblioteca Centrală „A .A. Jdanov”. Era de înțeles, era o bibliotecă ideologică. Bibliotecile trăiau de la congres la congres și de la cincinal la cincinal realizând rezoluțiile congreselor și cincinalelor. Cu aceste obiective începea un plan și respectiv, un raport al bibliotecilor. Nu a fost o predilecție pentru bibliotecile publice în general. Unica preocupare științifică a bibliotecilor, după modelul american (dar asta se dădea drept inițiativă inovativă, științifică sovietică), aflată în responsabilitatea serviciului metodic era organizarea științifică a muncii, într-un fel așezarea pe temei științific a proceselor. Bibliotecarilor nu le plăcea această noutate și odată cu perestroika a fost abandonată, cu bucurie, și bruma aceasta de știință în biblioteci.