„MII DE MINŢI ŞI INIMI TRĂIESC LÂNGĂ TINE”, BIBLIOTECĂ MUNICIPALĂ... - POHILĂ, Vlad (BIBLIOPOLIS, 2020)
...Iată că a venit şi ora cînd se cuvine să vorbim şi despre această aniversare – marele, importantul jubileu al BM; despre felul cum percepem noi această instituţie şi impresionanta ei dăinuire în timp. Personal, chiar dacă nu reduc în nici un caz anvergura BM la Sediul Central, trebuie să recunosc: în linii mari, o identific, o percep anume aşa. Poate şi de aceea că de aici, de la Sediul Central a început legătura mea cu această instituţie. Ca şi pentru alţi studenţi de la facultăţile şi specialităţile umanistice ale USM (Litere, Jurnalism, Limbi străine, Istorie...), cînd, prin anii II-III de studii, biblioteca universitară devenise mică, insuficientă, săracă. Fondul de carte românească, şi aşa foarte modest acolo, prin 1973 (după „scandalurile” cu Soljeniţin, care coinciseră cu o relativă înviorare a românismului în... România!), fusese trecut aproape că oficial la index...