DIN VIAŢA CULTURALĂ A CHIŞINĂULUI LA ÎNCEPUTUL SEC. XX - SAVA, Lucia (BIBLIOPOLIS, 2020)
Modul de viaţă al locuitorilor oraşului Chişinău în perioada anilor 1900-1918, cu toată complexitatea aspectelor lui, ar fi de neconceput fără perceperea modalităţilor de organizare a timpului liber şi, prin urmare, a divertismentelor. Indiferent dacă ne referim la timpul de la sfârşitul orelor de lucru sau chiar de la sfârşit de săptămână, chişinăuienii îşi organizau individual, dar şi în funcţie de mediul social, după bunul lor plac orele de odihnă şi de distracţie. Acestea includeau activităţi destul de variate – de la cititul cărţilor, vizitele la teatru sau cinema, a muzeelor şi a bibliotecilor, la plimbările prin parc, distracţiile în sălile de dans sau de muzică, servirea unei cafele cu prietenii într-un local sau o petrecere în toată regula la restaurant.