O scrisoare a Dariei Harjevschi adresată lui A. A. Kociubnski: (Un episod din activitatea Bibliotecii Publice din Ctlişinău în preajma anului 1900) - MALANEȚCHI, Vasile (BIBLIOPOLIS, 2020)
La împlinirea a 125 de ani de la înfiinţarea Bibliotecii Municipale „Bogdan Petriceicu-Hasdeu" din Chişinău, este firesc să ne îndreptăm gândurile la fazele de început ale instituţiei, la cei care au contribuit la constituirea diverselor colecţii de publicaţii, a fondului de carte în ansamblu, la elaborarea şi punerea în aplicare a unor instrumente adecvate de utilizare a acestora şi, implicit, la proliferarea nemijlocită a lecturii publice în urbea de pe malul Bacului. Printre personalităţile de seamă care au activat cu deosebit succes în acest domeniu un loc cu totul aparte îi revine, de bună seamă, Dariei P. Harjevschi (1862-1934), directoarea din perioada de glorie de altădată a Bibliotecii. Prin energia, priceperea şi devotamentul de care a dat dovadă în îndelungata perioadă de aflare la cârma instituţiei, această inimoasă truditoare pe ogorul spiritualităţii a înscris una din cele mai importante pagini din istoria bibliologiei basarabene. Numele Dariei Harjevschi va rămâne pentru vecie legat de Biblioteca Publică Municipală din Chişinău, organizată şi condusă de ea timp de patru decenii.