CULTURA ÎN STRUCTURILE INFO-DOCUMENTARE: ABORDĂRI ETIMOLOGICE Şl ŞTIINŢIFICE - COŞERIU, Tatiana (BIBLIOPOLIS, 2020)
Structurile info-documentare, prin serviciile lor, contribuie, la buna funcţionare a societăţii, a comunităţii, asigură accesul la informaţii, libertatea intelectuală, promovează diversitatea culturală, răspunde la cerinţele individuale ale utilizatorilor, constituie un mediu de învăţare permanentă şi comunicare. Dinamismul schimbărilor generate de Societatea cunoaşterii au un mare impact asupra eficienţei şi evoluţiei instituţiilor competitive şi flexibile. Viaţa instituţiei este modelată şi menţinută printr-o multitudine de valori, reguli, roluri şi relaţii de comunicare, ceea ce şi constituie, de fapt, cultura. Fenomenul cultural este cercetat intens în ultimele decenii de o serie de discipline sociale şi umane. Teoreticienii vorbesc despre puterea culturală a unei societăţi, instituţii înţelegînd prin aceasta ansamblul activităţilor care vizează cunoaşterea şi comunicarea, creaţia valorilor, educaţia şi învăţarea noilor coduri deontologice, procesarea informaţiilor şi formarea deprinderilor de a le utiliza, în Societatea comunicaţională, marcată de extinderea globalizării informaţiilor, potenţialul cultural al unei instituţii dobîndeşte o relevanţă deosebită, fiind un suport incontestabil pentru inovaţii, provocări şi schimbări.