FAVORABILITATEA LUMINII ÎN ROZ CA ȚINTĂ A UNOR „DRUMURI” - GROSU, scriitoare, Lidia (BIBLIOPOLIS, 2020)
Cartea Drumuri de Grigore Vasilescu (Chișinău, 2018) include direcțiile ordinare și neordinare, haotice, răzlețe, în zigzaguri, serpentine în urcușuri, coborâșuri, dar numai nu linii drepte și nici câmp deschis, așa precum viața unui om ar fi o rețea continuă a luptelor – „Per aspera ad astra”, potrivit dictonului antic – la figurat și la propriu, cu arșiță, vânt, ger, dar și cu izbucniri primăvăratice ce obligă însușirea uniformizării stabilității. Aceste drumuri, unele paralele, iar marea majoritate intersectate, ce insistă o ordine a lecturării unei plase de gânduri, la parcurgerea unor distanțe, sunt supuse reevaluărilor periodice prin prisma unui imaginar în care eul liric apare alături de eroii poveștilor ce i-au cultivat calități și în care a crezut – PLATERO ȘI EU – dăinuit de „Amintire din copilărie cu „priveliști andaluziene” (Drumuri spaniole, imaginare, p. 229).