PROVOCAREA VERII … SUCCES SAU INSUCCES? MULȚUMIRE SAU NEMULȚUMIRE? - TARAGAN, Elena (BIBLIOPOLIS, 2021)
Elena Taragan: Lidia Kulikovski, director adjunct, unul din autorii conceptului nou de program estival și autorul Ghidului metodologic de implementare a programului Provocarea verii … Cum s-a ajuns la acest concept de provocare? Lidia Kulikovski: Ideea a venit de la Mariana Harjevschi, s-a discutat mult despre cum să transformăm ideea într-un concept… într-un final s-a conturat o idee, componentele, și s-a găsit un titlu reușit… Dar a devenit concept cu drepturi la viață când a fost dezvoltat. M-am apucat să dezvolt dar a mers când am început să gândesc lateral, să mă detașez de domeniu, de practicile existente, să încerc diferite percepții… pentru că o provocare ne scoate de pe linia obișnuită a gândirii… Și să vezi, Elena, ideea inițială era despre lectura estivală, ceea ce-ți pică frumos pe inimă … dar am ajuns la STEAM și la SMAC. Asta a asigurat anvergura proiectului.