XENOLOGIA – O NOUĂ ȘTIINȚĂ A STRĂINULUI - PILCHIN, șefa Bibliotecii Centrale a BM, Maria (BIBLIOPOLIS, 2021)
În cadrul studiilor culturale și filosofice (neunificate și neomogene) despre alteritate, s-a conturat o modalitate specială de a studia Celălalt și Străinul – xenologia (termenul propus de cercetătorul din Camerun Duala-M’bedy). Pornind de la germanistică interculturală ca știință a străinului, abordarea xenologică este centrată pe un om nomad, neintegrat, limitat, neidentificat. Considerat de unii cercetători o metodă, de alții o știință, xenologia, spre deosebire de studiul alterității în toate formele sale, nu se referă la o simplă diferențiere, ci la elementul care este contrar și contradictoriu poziționat între ipseitate și alteritate. Within the cultural and philosophical studies (not unified and homogeneous) about otherness there had been outlined a special way of studying the Other and the Foreigner – xenology (the term proposed by the researcher from Cameroon Duala-M’bedy). Moving away from the Intercultural German Studies as the science of the Foreigner, the xenological approach is centered on the nomad, non-integrated, limited, unidentified human. Considered by some researchers a method, by the others a science, xenology, unlike the study of otherness in all its forms, doesn’t relate to a simple differentiation, but to the element that is contrary and contradictory positioned between the ipseity and otherness.