Catalogul pe subiecte - verigă importantă în sistemul de cataloage - GOIAN-SENOCOSOV, dr. conf. universitar, Catedra Biblioteconomie şi Asistenţă Informaţională, Natalia (BIBLIOPOLIS, 2021)
Catalogul pe subiecte a apărut şi s-a dezvoltat cu mult mai târziu decât catalogul alfabetic şi sistematic. Despre apariţia cataloagelor pe subiecte se poate vorbi începând cu evul mediu şi sunt legate de bibliotecile mănăstireşti. în secoIul XII în unele cataloage întâlnim descrieri care conţineau primele cuvinte din textul documentului. Iniţial funcţia principalei unităţi a catalogului pe subiecte era îndeplinită de titlu.