FENOMENUL WEB 2.0 - PÂNZARU, director adjunct, Ludmila (BIBLIOPOLIS, 2021)
Am întîlnit, pentru prima dată, termenul Web 2.0 în 2006, atunci cînd lucram la crearea catalogului electronic al bibliotecii. Ultimele noutăţi referitoare la dezvoltarea cataloagelor online le găseam pe site-ul OCLC, care în acest gen de întrebări deține un loc de frunte în lumea întreagă. în aceeaşi perioadă întrebarea „Ce este Web 2.0?” mi-a fost adresată de o persoană curioasă şi foarte receptivă la cele mai noi idei. Programatorii, entuziasmaţi de noile servicii şi produse ale corporaţiei Google, s-au străduit să-mi explice ce include termenul, dar conştientizarea fenomenului a venit mai tîrziu. Şi acum, cînd deja se vorbeşte de Web 3.0, în cele ce urmează voi încerca să expun pe scurt ce este Web 2.0 şi ce schimbări induce. A propos de Web 3.0, el este definit astfel: „crearea unui conţinut de înaltă calitate şi a serviciilor produse utilizînd tehnologia Web 2.0 ca platformă". Dacă Web 3.0 este un element al viitorului, noi deja am deschis uşa spre el.