NICOLAE DABIJA, ÎNTR-O „VIZITĂ POETICĂ" LA MIROSLOVEŞTI - PÂRLEA, comuna Mirosloveşti, judeţul laşi, Gheorghe (BIBLIOPOLIS, 2021)
Prietenul şi consăteanul nostru de Onoare conf. univ. dr. Vasile Şoimaru de la Chişinău ni l-a adus la Mirosloveşti în seara zilei de 29 septembrie 2009 pe marele poet şi patriot român din Basarabia Nicolae Dabija. Ni-l promisese pentru 12 iulie, la Sărbătoarea satului, dar atunci şi-l revendicase (cu prioritate, evident) Ana Blandiana, la o manifestare cultural-civică pe care cunoscuta poetă o patrona. Acum, un prilej fericit pentru noi, poetul se afla în drum spre un alt eveniment cultural de anvergură, de la Sighetul Marmaţiei, unde musafirul nostru special urma să primească Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Poezie. Tenacele Vasile Şoimaru, cel care ni i-a adus în vizită şi pe scriitorii Andrei Vartîc, Nicolae Rusu, Vlad Pohilă, dar şi pe faimoasa actriţă Ninela Caranfîl, acum a reuşit să-i croiască celebrului său prieten drumul astfel încât itinerarul călătoriei cu început la Chişinău să fie musai via Mirosloveşti.