Jozefina Cușnir: reactualizarea constantelor dinamice ale umanizării mitului în proza intelectuală a secolului al XX-lea: Elena Prus - admin, admin (BIBLIOPOLIS, 2023)
Lucrarea dnei dr. Jozefina Cușnir Феномен гуманизации мифа в интеллектуальной прозе ХХ века (Fenomenul umanizării mitului în proza intelectuală a secolului al XX-lea. Chișinău: Pontos, 2017. – 352 p.) este un proiect investigațional care propune un demers novator spre esența relației dintre mit și literatură în constituirea sa permanentă. Lucrarea prezintă o cercetare serioasă cu deschideri și extensii noi asupra corelației dinamice ale mitului cu literatura și a perspectivelor pe care problematica dată le oferă în planul literaturii comparate. Urmărind supraviețuirea, evidentă sau mai puțin evidentă, a miturilor în actul literar contemporan, autoarea se axează pe umanizarea procesului de mitizare, pe percepția mitului înnoit și pe procesul de mitizare istorico-literară.