APĂRAREA BIBLIOTECII - POHILĂ, Vlad (BIBLIOPOLIS, 2020)
De mai mulţi ani, cu mult înainte de lansarea BiblioPolis-ului, adun materiale conţinînd tot felul de fapte, cifre, date, întîmplări curioase, toate legate de trecutul şi prezentul bibliotecilor. Într-o simbolică mapă, astfel, s-au îngrămădit zeci şi zeci de tăieturi din ziare şi reviste, mai recent – şi pagini listate din internet. Încercînd să fac o anumită ordine în această pestriţă „adunare biblio-factologică”, am dedus fără greş că cele mai multe materiale au un conţinut nu numai cognitiv, dar şi preponderent pozitiv, încurajator, optimist. Aşadar, despre biblioteci se scrie în genere de bine, or, aceasta nu e nici pe de departe o regulă. Cu deosebire în ultimul timp, colecţia de care vă vorbesc a prins a se completa tot mai des cu informaţii ce trebuie califi cate ca negative, poate chiar alarmante.