CREAȚIA LUI EMIL LOTEANU: ÎNTRE POEZIE ȘI REGIE - FONARI, Conf., Departamentul Lingvistică Română și Științe Literare, Facultatea de Litere, USM, Victoria (BIBLIOPOLIS, 2020)
Autoarea, conf. dr. Victoria Fonari, aduce în prim-planul cercetării sale creația literară și cinematografică a lui Emil Loteanu (6 noiembrie 1936; Clocușna, jud. Hotin, România, azi r-nul Ocnița, R. Moldova – 18 aprilie 2003; Moscova, Rusia). Emil Loteanu s-a făcut cunoscut și ca autor de cărți de poezie și proză scurtă. A publicat volumele de versuri Zbucium (1956), Chemarea stelelor (1962), Ritmuri (1965), Versuri (1970), Sufletul ciocârliei (1974). Emil Loteanu este autorul a peste20 de filme, la realizarea cărora a participat atât prin regizarea lor, cât și prin scrierea de scenarii. Cele mai importante sunt: Poienile roșii (1966), Lăutarii (1971), Șatra (1975), Gingașa și tandra mea fiară (1978), Anna Pavlova (1983), Luceafărul (1986) ș.a. Ca o recunoaștere a meritelor sale în domeniul regiei de film, i s-au conferit titlurile de Maestru Emerit al Artei din RSSM (1969), Artist al Poporului din Federația Rusă (1980), titlul de membru de onoare al Academiei Internaționale de film Nike. De asemenea, a primit Premiul de Stat și Ordinul Republicii. În anul 2001, a primit Premiul pentru excelența artei regizorale, decernat la Ateneul Român din București.