O ABORDARE DIN PERSPECTIVĂ DIALOGICĂ A ROMANULUI „ZBOR FRÂNT” DE VL. BEŞLEAGĂ - Sergiu COGUT, lector universitar, UPS „Ion Creangă” (BIBLIOPOLIS, 2021)
„Zbor frânt” este, în opinia noastră, un roman ce poate fi apreciat ca ieşit din comun, absolut neordinar pe fonul celorlalte pânze epice ale timpului, aparţinând prozatorilor basarabeni contemporani. Această unicitate îi este asigurată şi de faptul că autorul, în mod intuitiv, a recurs în elaborarea lui la utilizarea diferitor structuri dialogale. Astfel, după cum afirmă criticul literar, prof. univ. dr. hab. Al. Burlacu în studiul său consacrat romanului lui Vl. Beşleagă şi intitulat „Drama zborului frânt”, „unul şi acelaşi eveniment este reluat şi abordat din diverse perspective, cu reveniri şi amplificări, afirmări şi negări, anticipând, într-un fel, construcţia întregului roman la diferite niveluri esenţializate şi centrate pe relaţii antitetice dintre cei doi fraţi, două maluri, două lumi, două timpuri, chiar două nopţi etc.