FEMEILE ȘI CĂRȚILE - POHILĂ, Vlad (BIBLIOPOLIS, 2020)
De vreo două sute de ani se discută, atît în cercurile literare, cît și în cele ale oamenilor simpli, dar sincer și temeinic pasionați de lectură, dacă există, totuși, o literatură feminină sau poate că acest subiect este o invenție, o provocare a unor poete, prozatoare sau publiciste dornice de a-și înmulți gloria? Au apărut în lume mai multe monografii și studii pe această temă; și la noi, în spațiul literar românesc, au fost tipărite unele cercetări în care nu se vorbește categoric, dar aluziv, indirect, timid – da, se afirmă despre existența unei literaturi feminine, cu deosebire a unei lirici specifice sufletului de femeie.